Rouwtherapie

Verlies- en rouwtherapie

Wat is rouw

Ooit krijgen we allemaal te maken met rouw, maar wat is rouw eigenlijk? Rouw is een normale reactie op een verlieservaring, waarmee je het verlies stapsgewijs leert accepteren. Rouwen is dan vaak ook een moeizaam proces. Hoe lang dit proces duurt en hoe intensief het is, verschilt voor iedereen en in elke situatie.

Rouwen is heel persoonlijk en het wordt ervaren bij een overlijden, verlies of het opgeven van o.a.:

  • een dierbare
  • een onvervulde kinderwens
  • een scheiding
  • verlies van gezondheid
  • verlies van werk
  • het opgeven van een droom/kansen in het verleden
  • het verlies van jeugd

Rouwen is niet eindig. De intensiteit van het gevoel van rouw veranderd en neemt af, het is dan ook niet de tijd die heelt. Door deel te nemen aan het leven merkt je dat de rouw een steeds kleinere plek in je leven inneemt. Het kan dan ook zomaar zijn dat gevoelens van rouw door een bepaalde gebeurtenis weer even naar boven komt en voelbaar is.

 

 

   Voor mij is de verandering van de intensiteit van rouw als een wond die geheeld is, er is een litteken ontstaan en soms als het koud is, is het litteken gevoelig.

Rouwsymptomen

Verdriet is de emotie die we vaak als eerste met een verlies associëren. Bij rouw en verliesverwerking kan zich een scala aan symptomen voordoen. Soms ervaart men één symptoom en in andere gevallen meer tegelijk. Vaak ervaren mensen een mix van gevoelens en gedachten wat je kunt merken in gedrag, op lichamelijk, emotioneel en mentaal vlak.

Veel voorkomende symptomen van rouw zijn:                                       

 

 

“Hoop is een lichtje in de nacht, dat vandaag moed geeft en morgen kracht”      – auteur onbekend-

 

Rouwtaken

Rouwtaken zijn van essentieel belang bij de verwerking en acceptatie van verlies. Ook hierin zijn de taken niet bij iedereen gelijk en bestaan er afwijkende vormen van rouw. Bij kinderen en jongeren verloopt het rouw proces geregeld anders dan bij volwassenen. 

In het onderstaande overzicht krijg je een idee hoe dit proces en de stadia van rouwtaken die zich voordoen. 

 

 

Ondersteuning

Het gaat om jouw verlies- en of rouwproces en dat dit proces niet wordt onderdrukt. Een rouwproces is een proces van aangaan en zal op gang komen als je het onder ogen ziet. Daarbij is het van belang dat je de juiste ondersteuning krijgt om langzaam aan weer vanuit vertrouwen naar de toekomst te leren kijken.

 

Een traject begint met 5 sessies (duur van de sessie is 5 kwartier). Aanvullend is het mogelijk om losse sessies in te plannen. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Plan dan nu geheel vrijblijvend een gratis online kennismakingsgesprek in. Klik hier om jouw plek in de agenda te reserveren.

Liever toch een gratis kennismakingsgesprek op locatie? Stuur dan een e-mail naar: info@femmyhoorn.com of neem telefonisch contact op via: 06-52301176. 

Deze praktijk is aangesloten bij de CAT beroepsvereniging en beschikt over een onafhankelijke geschillencommissie.