Betterup - 20.01.2023

De helende kracht van de natuur

De helende kracht van de natuur!

Ooit wel eens van bosbaden gehoord? Veel mensen zijn er nog niet bekend mee en daarom wil ik er doormiddel van deze blog graag wat meer aandacht aan geven.

 

14 november 2019

 

Hoe is het bosbaden ontstaan

Bosbaden is in Japan ontstaan en ook wel bekend als Shinrin – Yoku. In de jaren tachtig werd Shinrin-Yoku door de Japanse overheid als marketingcampagne bedacht. Door de grote economische groei zaten veel mensen op kantoor en kwamen daardoor niet veel buiten. Daardoor ontstond er een flinke toename aan gezondheidsklachten.

Door een Japanse wetenschapper is ontdekt dat de productie van het stresshormoon cortisol bij alle deelnemers na afloop van het bosbad sterk was verminderd. Na o.a. dit onderzoek was de interesse van de Japanse onderzoekers gewekt en volgde er grootschaligere wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van de natuur op onze gezondheid. Deze effecten bleken spectaculair te zijn en er werd aangetoond dat bosbaden bijzondere helende effecten heeft op lichaam en geest. 

 

Wat houdt bosbaden precies in

Het is verbinding maken met de natuur via je zintuigen. Om te beginnen heb je een bosrijke omgeving nodig waar je het bosbaden kunt toepassen. Zorg ervoor dat je je telefoon en/of camera thuis laat en als je samen met iemand gaat ga dan niet in gesprek met elkaar. 

Wandel langzaam zonder dat je een doel hebt en laat je lichaam je gids zijn. Luister goed naar je lichaam en volg waar het jou mee naartoe wilt nemen, neem hiervoor echt je tijd. Het geeft namelijk niet als je nergens komt, je gaat dan ook nergens heen. Je werkt met je zintuigen, je geniet van de geuren, geluiden en de beelden van de natuur. Je dompelt jezelf als het ware onder in het bos. 

 

“Uitnodiging om te landen in het bos en uit je hoofd te komen”

 

Het beoefenen van bosbaden

Je bent op bezoek in het bos, je bent te gast. Zorg ervoor dat je met een open en vriendelijke houding begint en dat je hier met goede bedoelingen bent. Vraag of het bos je welkom wil heten en je te beschermen op je pad. Neem dan als het ware de uitnodiging van het bos aan en maak contact met de energie van het bos. Het bos is een plek waar je je welkom en geborgen mag voelen zodat je jezelf helemaal kunt overgeven aan je ervaring. 

De kracht van het bosbaden ligt in je vijf zintuigen. Laat de natuur binnen komen door je ogen, oren, neus, mond, handen en voeten en zet je zintuigen aan het werk. 

  • Kijk naar de tinten groen die je ziet en misschien zie je ook wel hoe het zonlicht gefilterd wordt door de takken. 
  • Snuif de geur van het bos op en adem de natuurlijke aromatherapie (fytonciden)in.
  • Luister naar de geluiden in het bos, de zingende vogels, een briesje dat ruist door de bladeren. 
  • Proef de frisheid van de lucht terwijl je diep inademt. 
  • Leg je handen eens op een boom.
  • Laat je handen eens door een beekje gaan (als dit mogelijk is).
  • Laat je (blote)voeten eens hangen in een beekje (als dit mogelijk is). 
  • Je kunt ook als dit mogelijk is op de grond gaan liggen. 
  • Neem de smaak van het bos in je op en laat een gevoel van rust, blijdschap stromen. Dit is je “zesde” zintuig, je geest. Nu heb je verbinding gemaakt met de natuur. Jij bent de brug naar geluk overgestoken. 

 

Zo zijn er vele verschillende oefeningen die je kunnen helpen om in contact te komen met de helende energie van het bos.

 

Wat levert bosbaden je op

Vele onderzoeken hebben uitgewezen wat bomen, planten en de natuur voor ons betekenen. Ik zeg altijd “Wij zijn de natuur” maar helaas zijn we er steeds verder vandaan komen te staan, met alle gevolgen van dien. 

Door regelmatig (1 of 2 keer in de week) te bosbaden is uitgewezen dat het je:

√   Immuunsysteem verbetert

√   Nachtrust verbetert

√   Verhoogt je geluksgevoel

√   Bloeddruk verlaagt

√   Stress verlaagt

√   Verbetert de gezondheid van het hart, bloedvaten en stofwisseling

Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren om (nog) wat vaker het bos in te gaan en een eerste stap te maken met het bosbaden. 

 

Met warme groet,

 

 

I encourage you to find the courage to be bitched about.

Euismod sed vitae gravida in purus. Nec id facilisi eu a nisl a. Pretium sed fermentum eu ut nunc. Eu ultrices sociis etiam ut ipsum suscipit nunc duis integer. Ac aliquet pellentesque massa fringilla tellus scelerisque. Erat massa pretium ut sagittis habitant et sagittis. Commodo elementum nunc sit nibh nibh eget facilisis. Diam urna urna pretium quam mattis praesent scelerisque sed. Malesuada iaculis semper eget vel donec ut tempus mattis. Non vitae eget posuere bibendum lacus. Nisl sit nisl adipiscing nullam adipiscing urna libero.

Diam elit mauris a massa. Erat dictum quis varius donec elementum sit. Sit elit donec purus erat luctus faucibus faucibus integer nulla. Sapien leo malesuada tempor lacus scelerisque sed fames curabitur vitae. Enim arcu sollicitudin aliquam nulla placerat nulla. Nibh eu auctor vitae faucibus at sit praesent semper. Fames augue leo egestas aliquet felis. Aliquet nulla habitasse aliquam nunc aliquam tincidunt malesuada tristique. Cras lectus vel sem dignissim facilisis non mauris. Pulvinar venenatis non eget mauris elit velit. Tristique in donec pharetra aliquam. Mauris tortor et interdum neque imperdiet faucibus eget dui aliquam. Semper sagittis tortor vestibulum iaculis urna amet dignissim faucibus. Cursus vulputate varius sapien sit tristique a.

Related blog post