Hoe is het met jouw mindset?
Mindset is het Engelse woord voor “overtuiging”. Maar wat zijn overtuigingen? Dit zijn heel sterke perceptuele filters, waardoor gebeurtenissen worden geïnterpreteerd in de overtuigingen die je hebt.
5 augustus 2019
Het ontstaan van onze mindset
Als je geboren wordt ben je als het ware een blanco bladzijde en sta je open voor alle informatie die er tussen je 0 en ongeveer je 7e levensjaar binnenkomt. Dan kan je denken aan de informatie die je ontvangt van mensen die dicht bij je staan en nauw betrokken zijn bij je opvoeding, vader, moeder, opvoeders, opa’s, oma’s, ooms, tantes, school, omgeving enz. Al deze informatie die je in deze periode ontvangt neem je meestal klakkeloos aan en ziet deze informatie als “de waarheid”. Rond je 7e levensjaar verandert er iets en ontstaat je IK (egoniveau). Vanaf die tijd gaat alle informatie die er binnenkomt langs deze filters en als dit resoneert dan accepteer je het en als dat het niet doet wijs je het af. Dus als het ware kijk je door een gekleurde bril naar de wereld, waar ook nog ervaringen en herinneringen aan toe worden gevoegd.
Niet helpende gedachten.
Over het algemeen kan je jezelf met de mindset die je hebt ontwikkeld aardig redden in het leven. Vaak identificeer je jezelf dan ook volledig met je mindset, dit is nou eenmaal wie IK ben, of ze nemen me maar zoals IK ben, enz. enz. Totdat er iets in je leven gebeurd en jouw mindset niet meer zo behulpzaam blijkt te zijn. Het is dan ook best lastig om jezelf hiervan los te maken sterker nog, je kan er zelfs volledig in mee gaan, want dit is tenslotte wie IK ben en wat vertrouwt is.
Je hebt vast wel eens iets meegemaakt in je leven wat niet zo makkelijk voor je was op privé en/of zakelijk vlak, of misschien speelt dat nu wel in jouw leven? Bij mij ging het o.a. niet meer zo makkelijk toen ik er achter kwam dat mijn diep gekoesterde wens om ooit moeder (biologisch gezien) te worden voorgoed was verkeken. Ik viel in een donker gat en de filters “de bril”, waar ik doorheen keek die sloot niet meer aan bij “mijn waarheid”. Mijn waarheid was er namelijk een die heel diep geworteld zat op het niveau van mijn bestaansrecht (de basis).
Deze periode was voor mij zwaar en stressvol, ik wist toen totaal niet hoe ik dit verdriet of verlies moest verwerken. In mijn geval wilde ik dan ook echt iets veranderen om van deze aanhoudende pijn en verdriet af te komen. Ik ben o.a.naar mijn mindset gaan kijken en ben hiermee aan de slag gegaan. Het was hard werken en het was zeker niet een knop die ik zomaar even om kon zetten.
Hoe kan ik mijn mindset veranderen?
Door bewustwording! Word je bewust van wat er in jouw systeem gebeurd, zorg dat je je bewust wordt van je gedachten (bijv. wat zeg jij tegen jezelf?). Je gedachten zorgen er namelijk voor dat jij je op een bepaalde manier voelt (emoties) en dat zorgt er weer voor dat jij je op een bepaalde manier gedraagt.
Het gaat er dus in principe niet zo zeer om wat jou overkomt. Nee, het heeft er alles mee te maken hoe jij met dat wat jouw raakt omgaat en je jezelf beseft dat je altijd een keuze hebt in hoe jij met de ervaring(en) in je leven omgaat. Nu hoor ik je zeggen: “ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar, mijn situatie is……?”. Klopt, het zal best pittig zijn en niet elke situatie is hetzelfde, maar als je er serieus mee aan de slag gaat zal je echt een heel eind komen.
Neem de:
“Verantwoording voor je eigen leven”
Wat ik daarmee bedoel is: vaak zoeken we de oorzaak buiten onszelf en geven we maar al te graag iemand anders of een situatie de schuld van ons “lijden” of gaan we helemaal mee in een “slachtofferrol” . Om je mindset te veranderen moeten we naar onszelf kijken! Alleen jij kan iets aan deze situatie veranderen, niet die ander of je werkgever, enz. Als je dit begrijpt kan je verdere stappen maken in jouw proces.
Neuroplasticiteit van je hersenen
Wist je dat je hersenen plastisch zijn? Heel lang werd gedacht dat onze hersenen niet meer “veranderbaar” waren maar niets blijkt minder waar. Dit houdt in dat:
“Alles wat je doet, denkt of aandacht aan geeft verandert de werking en de structuur van je hersenen”
Bewustwording van je gedachten zorgt ervoor dat je de niet helpende gedachten om kunt zetten naar helpende gedachten en dat doe je door herhaling! Elke keer als je merkt dat je een niet helpende gedachten hebt zet je er een positieve gedachten tegenover. Zo leg je namelijk nieuwe positieve hersenverbindingen aan en zullen de niet helpende hersenverbindingen steeds minder actief worden.
– Je hebt gedachten je bent ze niet!-
Als je bedenkt dat de gemiddelde mens ongeveer 10% bewust en 90% onbewust is in alles wat hij/zij doet, denkt en zegt, dan kan je je wellicht voorstellen dat het nog best wat voorbereiding nodig heeft om je bewustzijn te verhogen. Door o.a. Mindfulness meditatie werk je aan het verhogen van je bewustzijn en is het steeds makkelijker om niet helpende gedachten op te sporen en te veranderen. Je zal gaan merken dat er acceptatie, compassie en empathie ontstaat naar jezelf en je omgeving.
Dit zijn uiteraard maar een paar manieren over hoe je aan een andere mindset kunt werken. Wil jij een gezonde positieve mindset, stuur dan een e-mail naar: info@femmyhoorn.com dan gaan we samen kijken naar welke stappen wij mogen maken in jouw proces.
Warme groet,