Hoe hou je dat vakantiegevoel vast?

Hoe hou je dat vakantiegevoel vast?

De vakanties zijn voorbij en de scholen weer begonnen. De vakantie is vaak een periode om lekker te ontspannen en helemaal tot rust te komen. Neem jij jezelf dan ook altijd voor om dat vakantiegevoel vast te houden of om na je vakantie het anders te gaan doen en meer tijd voor jezelf in te plannen? 

Meestal loopt dit niet zoals gepland en zodra je weer aan het werk bent zit je snel weer in je oude ritme en is je voornemen al aardig naar de achtergrond verdwenen. Kortom, je leeft alweer toe naar je volgende vakantie. 

 

6 september 2019

Waarom lukt het toch niet om dat gevoel vast te houden? 

Dat komt o.a. omdat je weer in je oude omgeving zit waar je gewend bent om bepaalde activiteiten of werkzaamheden uit te voeren, je oude ritme. Vaak ligt er na je vakantie alweer een stapel werk op je te wachten en zit je mailbox vol met ongelezen mail wat dan weer voor extra stress kan zorgen. 

Het is dus volkomen en volledig te verklaren dat je weer terugvalt in je oude ritme. Er zijn overigens wel mogelijkheden om je vakantiegevoel te verlengen. 

5 tips voor het verlengen van je vakantiegevoel

Tip 1. Als jouw functie het toelaat, zorg dan dat je voldoende tijd in je agenda vrijhoudt na je vakantie, zodat je de binnengekomen e-mails en andere werkzaamheden weg kunt werken. Laat je dus na terugkomst niet verleiden door allerlei ad-hoc zaken. Onderschat niet de tijd die dit kost, en zo minimaliseer je onrust en stress. 

Tip 2. Haal die sleur uit je week en wees niet zo voorspelbaar! Zo nu en dan even de klok negeren en je niet laten opjagen is wel zo fijn en geeft ontspanning. Bijvoorbeeld lekker uitgebreid eten en dan genieten van een kop koffie of thee. Normaal doe je op woensdagavond de was, maar deze woensdag niet dan ga je naar de bioscoop. Zorg daarom voor genoeg ruimte in je agenda!  

Tip 3. Laat de televisie wat vaker uit en ga lekker een stuk fietsen, sporten of speel een spelletje. Pak dat boek waar je tijdens de vakantie aan begonnen was of dat boek dat je nog graag wil lezen.

Tip 4. Zorg voor een goede planning en maak een duidelijke to-do list. Stel jezelf dagelijks 5 of 6 doelen die je echt af wilt hebben. Werk een half uur met volledige aandacht en neem daarna voor 5/10 minuten een pauze. Maak dan bijvoorbeeld een wandeling of geniet even van een kop thee (of koffie) om daarna weer een half uur vol aan de slag te gaan.  

Tip 5. Stress wordt vaak veroorzaakt door het gevoel dat je van alles moet. Stel daarom niet teveel eisen aan jezelf en probeer niet meteen alles na je vakantie te veranderen en op te pakken. Zet alles op papier en kies één of twee dingen uit die je nu wilt oppakken, bijvoorbeeld een training/opleiding volgen, gezonder eten, meer sporten enz. 

 

“Minder stress is meer vakantiegevoel”

 

Met warme groet,

 

Author: Femmy

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *